top of page
_DSC9526.jpg

WERKWIJZE

In de ervaring

.. ik werk lichaams- en ervaringsgericht. Dit betekent dat ik altijd een klein beetje meer luister naar wat jouw lijf me vertelt, dan wat je in woorden tegen me zegt. Ik sta dus niet zozeer stil bij wat je wéét, maar bij dat wat je in het hier en nu, in contact met mij of groepsgenoten, ervaart en wat ik zelf ervaar in contact met jou. Dingen snappen met je hoofd kan erg helpen en is zeker niet verboden. Maar pas wanneer je ook naar je lichaam leert luisteren, kun je jezelf echt gaan begrijpen. Jouw lijf liegt niet namelijk. Het spreekt de eerlijke waarheid, daar waar jouw hoofd - uit zelfbescherming - vaak een andere afslag heeft genomen. Door weer verbinding te leren krijgen met je lichaam en letterlijk nieuwe, gezonde ervaringen daarin op te doen, kan de mogelijkheid ontstaan tot verandering en heling. 

 

Luister naar het fluisteren van je lijf, zodat het niet hoeft te schreeuwen. 

In contact 

.. ik werk in contact. In contact met mezelf en met jou, in het hier en nu. Om jezelf te kunnen vinden is er contact nodig met de ander en om contact te kunnen maken met de ander heb je verbinding nodig met jezelf. We kunnen niet zonder. Of het nu in woorden is, door oogcontact of door fysieke aanraking. We hebben het nodig. En tegelijk is het ontzettend spannend. Dat herken je vast. Juist in contact met anderen zijn we vaak teleurgesteld geraakt, is ons vertrouwen beschadigd of zijn we misschien wel onszelf verloren. We zijn allemaal op een bepaalde manier, in meer of mindere mate, bang geworden om onszelf te verbinden, stil te staan bij wat we ervaren, ons te laten zien en gezien te worden in wie we echt zijn. Ondertussen blijft het verlangen ook, want we zijn gemaakt voor verbinding. En precies daar - op de plek van beschadiging, in de beweging tussen angst en verlangen - ligt een kans op groei en herstel.

Ring the bells that still can ring

Forget your perfect offering

There is a crack in everything

That's how the light gets in

Leonard Cohen

Onderweg

.. ik geloof in onderweg zijn. Niet langer jezelf moeten veranderen of onhaalbare doelen willen bereiken op eigen kracht, maar juist eerlijk onder ogen komen wie je bent en waar je bent, hier en nu, op jouw weg in het leven. Jij.. met al je leukigheid, je mooie eigenschappen, je nukken, misschien wel je ongeloof, wantrouwen of nare gevoelens die je soms zomaar overspoelen. Als jij durft te zijn waar je bent, en daarin kunt ervaren dat je geliefd bent, dan komt er weer ruimte om te Leven. Dan word je steeds meer jezelf en ga je (nieuwe) doelen bereiken. Niet omdat je hard je best doet, maar omdat je kiest jouw weg te gaan. Het kan best spannend en pijnlijk zijn om zo eerlijk te kijken naar hoe het bij je is en hierin zichtbaar te worden. Wanneer je behoefte hebt aan steun, begrip of richting daarin, dan loop ik graag een stukje met je mee. En als je even niet verder wilt of niet meer weet hoe het moet, dan plof ik met liefde naast je neer om met je mee te kijken. Gewoon als mens. In vertrouwen dat de Weg er is en zich zal laten zien.

Jezus zegt:

"Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven."

 Joh 14: 6

Technieken

In mijn werk maak ik gebruik van verschillende inzichten, technieken en oefeningen uit onder andere de Gestalttherapie, Bio-energetica, Psychosynthese, Transactionele Analyse, Voice Dialogue, Psychodrama, Mindfulness, EFT (Emotionally Focused Therapy- Sue Johnson), Systemische therapie en Brainspotting.

bottom of page