top of page

Hoe groot zijt Gij

Ze is 86 en wordt vergeetachtig. Binnen 5 minuten vertelt ze 6x hetzelfde en verwacht ze eigenlijk dat je erop reageert alsof je het voor het eerst hoort. Logisch, want zij denkt dat ze het voor het eerst vertelt. Ik vind het prima. Ik "hmmhmmm" meestal en wanneer ik er een draai aan wil geven gooi ik er eens een spontane vraag in, in een poging een andere afslag te nemen. Zo neemt het gesprek soms bijzondere wendingen. Alle familieleden komen wel een keer langs in haar verhalen. Het ene moment is ze boos op ze, het volgende moment prijst ze ze de hemel in. Net als dat ze altijd moppert dat "gister NIEMAND is geweest", om twee minuten later te vertellen dat ze nog iemand op bezoek heeft gehad.


Alles loopt door elkaar en vaak is ze niet meer helemaal te volgen. Behalve als het gaat over God. Zo ook vanmorgen. Na wat praten over alle zorgen nu rond het coronavirus, begon ze ineens voluit te vertellen. Overtuigd dat God er bij is en dat hij helpt. "Dat doet hij écht hoor" zei ze. "De Here Jezus helpt. Mijn moeder zei altijd: als je bang bent, ga in gebed. Hij overziet". Op de achtergrond klonk de muziek van Groot Nieuws radio. Niet echt mijn zender, maar de liederen kende ik. We neurieden samen wat mee. "Ik kan geen Engels" zei ze, toen er een bekende melodie langs kwam. "God verstaat Nederlands ook wel", zei ik. En zachtjes zong ze mee "Hoe groot zijt Gij..". Het raakte me. Dat moment samen in die keuken. Hoe groot zijt Gij... middenin alle spanning en onzekerheid, nu het virus rond raast en mensen in paniek raken... Hoe groot zijt Gij <3


Middenin het lied zegt ze ineens iets heel alledaags. Ik moet ervan grinniken. Wat maakt het ook uit. God is in alles. Ook in het alledaagse. Ook in onze angst. Als wij de controle verliezen. Als wij niet meer zien hoe. Hij is er bij. Hij overziet! Het Goede gewenst in deze spannende tijd!


Hozzászólások


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
bottom of page